Αγοράζουμε τοπικά προϊόντα Γορτυνίας

photo gallery 10 20111229 1323928458

και στηρίζουμε τη ντόπια παραγωγή

photo gallery 10 20111229 1323928458Τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα κερδίζουν όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη του κόσμου και αποκτούν φανατικό κοινό. Η Γορτυνία είναι πλούσια σε τέτοια προϊόντα. Μερικά από αυτά, που είναι βιολογικής καλλιέργειας, έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη θέση στην αγροτική παραγωγή, ενώ παράλληλα έχουν αποκτήσει ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό σε όλη τη χώρα.

Γυάλινα βαζάκια με μέλι ή γλυκά του κουταλιού, ματσάκια από μυρωδάτη ρίγανη, θυμάρι ή χαμομήλι του βουνού, παραδοσιακά ζυμαρικά, διαλεκτή φέτα, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, σπιτικά γλυκά, παραδοσιακά κουλούρια και μουστοκούλουρα είναι μερικά από τα εφόδια που προτιμούν να αγοράζουν οι ταξιδιώτες στην επιστροφή.

Τα τοπικά προϊόντα ξεχωρίζουν για την εξαιρετική ποιότητα και τη γεύση τους. Ο καταναλωτής που προτιμά να αγοράζει απευθείας από τον τοπικό παραγωγό ξέρει πρωτίστως τι βάζει στο πιάτο του. Τρώει ελληνικά αγνά προϊόντα χωρίς συντηρητικά και φτιαγμένα με παραδοσιακές συνταγές, που δεν έχουν καμία σχέση με τα τυποποιημένα του εμπορίου. Πέραν όμως από την ποιότητα ο ίδιος κερδίζει και σε χρήμα, αφού σε πολλές περιπτώσεις η αγορά είναι άκρως συμφέρουσα.

4Τα προϊόντα της γορτυνιακής γης παράγονται κυρίως από επιχειρήσεις μικρού μεγέθους, συνήθως οικογενειακού χαρακτήρα, που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο τον ορεινό χώρο της περιοχής. Τα κυριότερα από αυτά είναι το ξακουστό μέλι Ελάτης Μαινάλου «Βανίλια», το μοναδικό ελληνικό μέλι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.), τα αρωματικά φυτά και βότανα που φυτρώνουν σε αφθονία στο παρθένο φυσικό τοπίο της περιοχής, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από φρέσκο ντόπιο γάλα, το ελαιόλαδο, οι πατάτες, τα διαλεκτά τοπικά γλυκά και εδέσματα και βέβαια τα φημισμένα παραδοσιακά ζυμαρικά, όπως λαζάνια, χυλοπίτες και τραχανάς, που φτιάχνονται από αγνά υλικά. Μάλιστα υπάρχουν και παραδοσιακά εργαστήρια που ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δώσει τα δικά του πρωτογενή υλικά, όπως αβγά και γάλα, και να ζητήσει να του φτιάξουν το ζυμαρικό της αρεσκείας του.

Τα τοπικά προϊόντα αξίζει πλέον να αποκτούν μια θέση στις αποσκευές μας μετά από κάθε επίσκεψη στη Γορτυνία. Αφενός γιατί αποτελούν έξυπνες και καλές αγορές και αφετέρου γιατί στηρίζουμε και τη ντόπια παραγωγή!