ΓΕΛ Βυτίνας: Επίσκεψη στη μονάδα αγροτουρισμού “Milea Agritourism”

Ο βιωμένος αγροτουρισμός    

 Μπορεί το όνειρο να γίνει πραγματικότητα; Μπορεί μια επένδυση να μην έχει ως μοναδικό στόχο το κέρδος; Μπορεί μια επιχείρηση να γίνει προστάτης του περιβάλλοντος; Η απάντηση είναι κάθετα «ΝΑΙ», εφόσον όμως υπάρχουν άνθρωποι με όραμα, γνώσεις, διάθεση να προσπαθήσουν περισσότερο, να στηρίξουν και να ακολουθήσουν το δύσκολο δρόμο.

Χαρακτηριστική περίπτωση στον τόπο μας αποτελεί το “Milea Agritourism”,  μια μικρή μονάδα αγροτουρισμού στην περιοχή της Μαντινείας. Στα πλαίσια πραγματοποίησης των προγραμμάτων μας eTwinning, Erasmus, EcoSchool «Sustainable together-Βιώσιμοι μαζί» επισκεφτήκαμε την Πέμπτη 28/3/24 αυτή την αγροτουριστική επιχείρηση και μοιραστήκαμε στο φιλόξενο χώρο της οικογένειας Πέτρου Καλτεζιώτη μια ξεχωριστή εμπειρία.

Το όραμα των ανθρώπων της επιχείρησης «να αναδείξουν τον πλούτο και τις ομορφιές της Αρκαδικής γης και να δώσουν το παράδειγμα ενός ευαισθητοποιημένου τρόπου ζωής κοντά στη φύση και τα αγαθά της, ώστε να βιώσουν οι επισκέπτες το  Αρκαδικό ευ ζην που αποτελεί διαχρονικό σύμβολο μακροζωίας και ισορροπίας σώματος και ψυχής» έρχεται σε άμεση σχέση και με τους στόχους των προγραμμάτων του σχολείου μας.

Υπηρετώντας την αντίληψη του αγροτουρισμού, όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται στη φιλοσοφία του Milea «ο επισκέπτης έρχεται σε άμεση επαφή με την φύση μέσα από τις βιολογικές καλλιέργειες, την επαφή με τα ζώα, τις αγροτικές εργασίες. Έχει τη μοναδική ευκαιρία να γευτεί τα αγνά προϊόντα της καλλιέργειας μέσα από την βιωματική εμπειρία “Farm to Table”. Μέσα από εξορμήσεις στη φύση μπορεί να γνωρίσει την Αρκαδική Γη, τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, να συμβάλλει ο ίδιος στην αειφόρο ανάπτυξη αυτού του τόπου αλλά και να ευεργετηθεί από τους καρπούς του, εντέλει να ζήσει με ποιότητα, αγνότητα και απλότητα».

Η εκπληκτική ξενάγησή μας πραγματοποιήθηκε από τον μεγαλύτερο γιο της οικογένειας, τον κ. Νίκο Καλτεζιώτη και από τον κ.Διόνυσο Καρέλλα, ειδικό συνεργάτη, γραφίστα και σεφ της επιχείρησης, ο οποίος και αυτός μετέφερε το προσωπικό γαστρονομικό και αγροτουριστικό όραμά του στην κουζίνα του “Milea Agriturism”. Άλλωστε το αγρόκτημα πλαισιώνεται από μια ευρύτερη ομάδα συνεργατών που υποστηρίζουν με τη γνώση τους τη βιολογική καλλιέργεια, τη βιωσιμότητα, την κομποστοποίηση, την αμπελοκαλλιέργεια, την οινοποίηση και την γαστρονομία.

Ο γνωστός πίνακας στον χώρο υποδοχής «Οι βοσκοί της Αρκαδίας» του Γάλλου ζωγράφου Νικολά Πουσσέν με τη γνωστή φράση «Et in Arcadia ego» δημιουργεί στον επισκέπτη τη φιλοσοφική σκέψη για το Αρκαδικό Ιδεώδες, ως έναν ύμνο για την αθωότητα, για την  χαρά της ζωής, για την ελευθερία που προσφέρει η φύση και για την επιστροφή στην ουσία της ανθρώπινης δράσης και ύπαρξης.

Οι μαθητές μας, αφού ενημερώθηκαν «για τη μέθοδο καλλιέργειας χωρίς όργωμα» προβληματίστηκαν για τις επιλογές και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον της σύγχρονης αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, όταν έχει ως μοναδικό σκοπό το κέρδος με κάθε κόστος για τη φύση.

Επιχειρήσεις σαν το “Milea Agritourism” αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για μια άλλη προσέγγιση του αγροτουρισμού, αλλά και υιοθέτηση ενός άλλου, πιο ουσιαστικού τρόπου ζωής.

Ελένη Καλοπίση – Φιλόλογος ΓΕΛ Βυτίνας