Έρχονται “λουκέτα” στα μικρά μαγαζιά των χωριών!

zerzova

 

Editorial- Επί του πιεστηρίου

zerzovaΤο όμορφο παραδοσιακό ταβερνάκι “Ζέρζοβα” στην Παναγιά, που αποτελεί κόσμημα για την περιοχή!Μια νέα απαίτηση  -ΣΟΚ- των δανειστών απειλεί με «λουκέτο» τα μικρά μαγαζιά όλων των χωριών της επαρχίας. Την επόμενη κιόλας ημέρα της συμφωνίας του EUROGROUP έγινε ευρέως γνωστό ότι στα προαπαιτούμενα για να εισπραχθεί η πρώτη δόση, οι δανειστές με δεύτερη διορθωση απαιτούν σε αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα έως 10.000 ευρώ, που δραστηριοποιούνται σε χωριά με κατοίκους κάτω των 2.000 και έχουν ένα μικρό αγρόκτημα, να χάσουν την ευνοϊκή ρύθμιση της ασφάλισης ως αγρότες του ΟΓΑ και να ασφαλιστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, πληρώνοντας διπλά ασφάλιστρα!

Έτσι η τροπολογία που αρχικά είχε καταθέσει ο Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος και προέβλεπε την εξαίρεση των συγκεκριμένων πολιτών από την λαίλαπα του ασφαλιστικού νόμου, δηλαδή εφόσον έχουν και ένα μικρό αγρόκτημα να εξομοιώνονται με τους αγρότες, πάει περίπατο!

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες μικροκαταστημάτων στα χωριά (καφενεία, κουρεία, μπακάλικα, ταβερνάκια, μανάβικα κ.λ.π.) αλλά και οι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλουν διπλά ασφάλιστρα όπως στον Ο.Α.Ε.Ε., δηλαδή πάνω από 4.000 ευρώ το χρόνο!

Με τον τρόπο αυτό δεν πρόκειται να μείνει ανοιχτό κανένα μικρομάγαζο στα χωριά μας! Από πού να βγάλει τα 4.000 ασφάλιστρα το κάθε καφενεδάκι, που δεν εισπράττει την ημέρα πάνω από 15 έως 20 ευρώ και με τα οποία ούτε το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και τα δημοτικά τέλη δεν καλύπτει; Τα μικρά αυτά μαγαζιά είναι άδικο να χαρακτηριστούν “επιχειρήσεις” με την κλασσική ένοια του όρου, αφού ειδικά σήμερα περισσότερο επιτελούν ένα κοινωνικό έργο.

Άραγε εκεί στην Ευρώπη τρελάθηκαν τελείως και θέλουν να διαλύσουν όλη την ελλαδική ύπαιθρο χώρα. Να εξαφανίσουν από τον χάρτη και τα λίγα εναπομείναντα μαγαζιά, που δίνουν ζωή στα χωριά της επαρχίας με ελάχιστους κατοίκους; Γιατί άμεσο επακόλουθο είναι ότι θα ερημώσουν και τα ίδια τα χωριά, καθώς αυτά τα μικρομάγαζα είναι ο τόπος συνάντησης των συγχωριανών. Πρέπει λοιπόν πάση θυσία να διατηρηθούν.

Μένει να δούμε αν η ηγεσιά του Υπουργείου Εργασίας, θα αποκρούσει της αλλαγές. Μέχρι τότε όμως επιβάλλεται όλοι οι Βουλευτές ιδίως της επαρχίας και ασχέτως κομμάτων να ξεσηκωθούν!

ΠΕΝΝΥ Κ. ΚΑΛΥΒΑ