Πάνδημη η κηδεία του αγαπητού Πρωτοπρεσβυτέρου π.Χρήστου Γούτσου

@ Eφημερίδα “Γορτυνία” – www.e-gortynia.gr

Τον αγαπημένο εφημέριο του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητρίου Κοντοβάζαινας Πρωτοπρεσβύτερο π.Χρήστο Γούτσο, από Καλλιάνι Γορτυνίας, αποχαιρέτησε σήμερα Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023 η Κοντοβάζαινα σε πένθιμο κλίμα. Πάνδημη ήταν η κηδεία του από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, τον οποίο υπηρέτησε επί 37 συναπτά έτη.

Της νεκρωσίμου Ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.Αθανάσιος, καταγόμενος από Κοντοβάζαινα, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος κ. Νικηφόρου, του Πρωτοσυγκέλλου π.Ιακώβου Κανάκη και 40 περίπου Αρχιμανδριτών, Πρεσβυτέρων και Διακόνων από όλη τη Γορτυνία, την Ηλεία, τα Καλάβυτα, την Πάτρα και την Αθήνα.

Ο παπά Χρήστος τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας με αποτέλεσμα ξημερώματα Κυριακής 9 Ιουλίου 2023 να αφήσει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 65 ετών. Στο πένθος βυθίστηκε η Κοντοβάζαινα, αλλά και ολόκληρη η Κάτω Γορτυνία καθώς ο εκλιπών ήταν πολύ αγαπητός σε όλους.

Με συγκινητικά λόγια τον αποχαιρέτησαν οι προαναφερθέντες Μητροπολίτες, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης και ο εκδότης της εφημερίδος μας Κωνσταντίνος Καλύβας, που τον έζησε από κοντά.

Ο επικήδειος για τον παπά Χρήστο από τον Κων/νο Καλύβα

Πολυσέβαστε και πεφιλημένε μας παπά Χρήστο,

Με συντριβή καρδιάς όλοι εμείς οι Κοντοβαζαινίτες, οι Καλλιαναίοι, οι κοντοχωριανοί και γενικώτερα όσοι σε εγνώριζαν πληροφορήθηκαν το αδόκητο και πρόωρο οσιακό τέλος σου.

Έφυγες στα 64 χρόνια σου, ενώ θα μπορούσες να υπηρετείς για πολλά χρόνια ακόμη το ιερό Θυσιαστήριο.

Δεν ήσουν ένας τυχαίος και απλός ιερέας. Ήσουν μια χαρισματική μορφή ιερωμένου και επιστήμονα.

Διακρινόσουν για την προσήλωσή σου στην Εκκλησία, την αγάπη στου στον συνάνθρωπο και την ευγένεια της ψυχής σου. Προ πάντων δε ήσουν και αφιλοχρήματος.

Η φιλομάθειά σου ήταν μοναδική. Κατόρθωσες να λάβεις πέντε πτυχία ανωτάτων Σχολών, με τελευταίο πριν πέντε χρόνια του Τμήματος της Ψυχιατρικής Επιστήμης. Και δεν το έκανες για να ωφεληθείς για περαιτέρω ανέλιξή σου. Το έκανες για δική σου πνευματική ωφέλεια και ικανοποίηση.

Επιπρόσθετα σε διέκρινε και απαράμιλλη ταπεινοφροσύνη και άδολος αυθορμητισμός. Ουδέποτε επεδίωξες εκκλησιαστικά αξιώματα. Ούτε καν Πρωτοπρεσβύτερος να χειροθετηθείς. Τελικά αυτό έγινε πριν λίγα χρόνια στον παρακείμενο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, ανήμερα των Φώτων, όταν ο ομιλών το πρότεινε στον χοροστατήσαντα Επίσκοπό μας τότε κυρό Ιερεμία και σε κυνηγούσαμε στο ιερό βήμα να το αποδεχθείς, κάτι που έγινε υπό μεγάλη πίεση, υποβαστάζοντάς σε!

Υπηρέτησες την εκπαίδευση ως απλός δάσκαλος, αρχικά σε Σχολεία για μαθητές με ειδικές ανάγκες και μετά σε Δημοτικά του Πύργου, της Δήμητρας και της Κοντοβάζαινας. Η διδασκαλία σου όπως το μαρτυρούν μαθητές σου ήταν παροιμιώδης! Κρεμόντουσαν στα χείλη σου οι μαθητές!

Ιερέας έγινες μετά από παρότρυνση του αειμνήστου κοινού Γέροντά μας Θεοκτίστου, καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Προδρόμου Γορτυνίας, που σου έδωσε μάλιστα και την «κανονική συμμαρτυρία».

Υπηρέτησες 37 χρόνια στην Κοντοβάζαινα, όπου υπέρμετρα αγαπήθηκες. Αλλά και εσύ αγάπησες την Κοντοβάζαινα, γεγονός που το φανερώνει η τελευταία σου επιθυμία να ενταφιασθείς εδώ.

Συμπαραστάθηκες στους ενορίτες σου με κάθε τρόπο. Ήσουν πάντα κοντά τους, στις χαρές και τις λύπες τους. Ανακαίνισες όλες σχεδόν τις εκκλησίες του χωριού.

Δικαιολογημένα κάποιος συμπατριώτης στην ιστοσελίδα της εφημερίδος μας που κατακλύσθηκε από εκατοντάδες μηνύματα λύπης και συμπαράστασης έγραψε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί την Μεγάλη Παρασκευή για την Κοντοβάζαινα.

Όμως εκεί που έδωσες τον εαυτό σου ήταν τα δύο ιστορικά Μοναστήρια της περιοχής: της Ζωοδόχου Πηγής Κλειβωκάς και της Αγίας Παρασκευής Βάχλιας. Στο πρώτο εγκαταβίωνε μια σεβαστή και ηλικιωμένη Γερόντισσα, η Χριστοδούλη και το άλλο ήταν κλειστό. Χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειές σου κατάφερες να ανοίξουν τα Μοναστήρια αυτά και σήμερα ευημερούν ως αυτόνομες και αυτοδιοικούμενες Μονές. Μέγα το επίτευγμά σου αυτό που όλοι το αναγνωρίζουμε!

Ειδικά στην Μονή Κλειβωκάς είχες δώσει την ψυχή σου για πάνω από 30 χρόνια. Με δικές σου πρωτοβουλίες και αγώνα δρόμου έγιναν πλείστα έργα ανακαίνισης, όπως νέο Αρχονταρίκι, αγιογράφηση καθολικού, διεύρυνση Ιερού Βήματος , αναγκαίες επισκευές, πλατεία στην είσοδο, ανελκυστήρα κ.α.

Σε κάποια φάση ήσουν υπερχρεωμένος για τα έργα αυτά, μέχρι που έβαλες υποθήκη το μισθό σου! Τότε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρότεινες στον μακαριστό Δεσπότη μας κυρό Ιερεμία την σύσταση Μοναστηριακής Επιτροπής, επιλέγοντας εμένα ως Πρόεδρο και Γραμματέα τον ίδιο. Πρόταση που έγινε αποδεκτή, παρά τις κάποιες επιφυλάξεις να ηγηθεί λαϊκός της Επιτροπής. Όμως ο μακαριστός Ιερεμίας το τόλμησε.

Και οφείλω να ομολογήσω ότι έζησα από κοντά το μεγάλο πάθος και την αγωνία σου για τη Μονή, έως ότου ανέλαβε τη Διοίκησή της Αδελφότητα εκ Μοναζουσών. Κατορθώσαμε δε να ξεχρεωθεί η Μονή, ενώ δώσαμε και μεγάλη βαρύτητα για το δρόμο προς Μονή, με διάθεση πιστώσεων από Περιφέρεια Πελοποννήσου εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Όμως παρά την άμετρη ικανοποίησή μας που άνοιξε το Μοναστήρι, αργότερα ένοιωσες μεγάλη πίκρα, πρώτα εσύ και μετά ο ομιλών, από κάποιες άκομψες συμπεριφορές ευεργετηθέντων, όχι βέβαια ντόπιων.

Ευχόμαστε ολόψυχα ο Κύριος της ζωής και του θανάτου Ιησούς Χριστός, με τις πρεσβείες της υπερευλογημένης Ζωναρίτισσας – Κλειβωκιώτισσας, της οποίας το Μοναστήρι διακόνησες ποικιλόμορφα και του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου στον Ναό του οποίου επί 37 χρόνια υπηρέτησες ως εφημέριος, η ψυχή σου να αναπαυθεί εν χώρα ζώντων και εν σκέπης δικαίων.

Όλοι δε εμείς παρόντες και απόντες να έχουμε την ευχή σου.

Τέλος στην εκλεκτή οικογένειά σου, την Πρεσβυτέρα Παγώνα και τα παιδιά σου, να έχουν κάθε καλό και την ευλογία του Θεού.

Παπαχρήστο μας με όλο μας το είναι, ευχόμαστε Καλή Ανάσταση, Καλή Αντάμωση, Καλό Παράδεισο.