Αυθεντικές Εμπειρίες στη Γορτυνία: Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας με παραδοσιακά έθιμα & εκδηλώσεις!

Κάθε χρόνο η Γορτυνία συγκεντρώνει πολύ κόσμο την περίοδο των Αποκριών. Σε πολλά χωριά πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις, που συνδυάζουν αρμονικά τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα με σύγχρονες ιδέες, γεφυρώνοντας το χτες και το σήμερα. Η πνευματική κληρονομιά της περιοχής αναβιώνει με τη συμμετοχή των κατοίκων και των επισκεπτών, δημιουργώντας ένα μοναδικό πολιτιστικό πλούτο.

Οι μασκαράδες που περιφέρονται στα χωριά, το κρασί και τα κεράσματα, το φημισμένο Λαγκαδινό Καρναβάλι, το κάψιμο του Μακαρονά στη Δημητσάνα, το Ξεφάντωμα στην πλατεία της Καρύταινας, η Βόλτα των Μασκαράδων στη Βυτίνα, αλλά και πολλά γλέντια, τα περισσότερα από τα οποία είναι αυθόρμητα και αυτοσχέδια είναι το χαρακτηριστικό των ημερών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

ΛΑΓΚΑΔΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ:  Η παρέα του Τράγου, είναι έτοιμη και μας περιμένει στα Λαγκάδια της Γορτυνίας! Είναι το 15ο Λαγκαδινό Καρναβάλιπου ξεκινά στις 15 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 18 του ίδιου μήνα. Κεντρικό πρόσωπο ο θεός Πάνας. Μαζί του χορεύουν Νύμφες, Ξωτικά και Καλικάτζαροι. Οι Βάκχοι με το Διόνυσο κερνάνε το κρασί, οι Μάγοι και οι Μάγισσες φτιάχνουν το μαγικό ζωμό και οι Αμαζόνες περιφρουρούν την εκστατική πομπή που καταλήγει στο κάψιμο του Βασιλιά Τράγου.

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ: Και η Δημητσάνα αποτελεί πόλο έλξης την περίοδο των Αποκριών. Την Κυριακή της Αποκριάς μικροί και μεγάλοι ξεχύνονται από νωρίς στους δρόμους, όπου πραγματοποιείται η Παρέλαση των Καρναβαλιστών. Ιδιαίτερο τόνο όμως δίνει η αναβίωση ενός παλαιού εθίμου. Πρόκειται για το «Κάψιμο του Μακαρονά». Σύμφωνα με αυτό, ο Μακαρονάς, που είναι γεμισμένος με Δημητσανίτικο μπαρούτι, προηγείται της παρελάσεως καθισμένος πάνω σε ένα γάιδαρο. Στην συνέχεια κρεμιέται στην πλατεία, όπου και καίγεται με κρότους και λάμψη. Μετά το πέρας της Παρέλασης ακολουθεί ξέφρενο γλέντι στην κεντρική πλατεία, με διασκέδαση και χορούς.

ΒΥΤΙΝΑ: Την Κυριακή 17 Μαρτίου. Κυνήγι λιχουδιών από τον Όμιλο Κυριών Βυτίνας

ΤΡΟΠΑΙΑ: Την Κυριακή 17 Μαρτίου το «Το λιώσιμο του χοιρινού», ώρα 11:00

ΔΟΞΑ: Ο Σύλλογος Δοξιωτών σας προσκαλεί την Κυριακή 17 Μαρτίου στην κεντρική πλατεία του χωριού για τον εορτασμό της Αποκριάς με γαϊτανάκι και κάψιμο του καρνάβαλου. Δείτε περισσότερα εδώ

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ: Την  Καθαρά Δευτέρα όλοι γιορτάζουν τα Κούλουμα στην πλατεία του χωριού.

ΠΟΥΡΝΑΡΙΑ: Διήμερο εκδηλώσεων διοργανώνεται στην Πουρναριά Γορτυνίας κα από το Σύλλογο.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ: Το Δ.Σ. του Συλλόγου καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου να παρευρεθούν το τριήμερο 16-18 Μαρτίου στο χωριό μας. Την Καθαρά Δευτέρα στην κεντρική πλατεία όπου και θα απολαύσουμε το παραδοσιακό σαρακοστιανό γεύμα! Ο Σύλλογος θα προσφέρει τις λαγάνες, χαλβά, τουρσιά και παραδοσιακή φασολάδα ενώ για τα υπόλοιπα σαρακοστιανά εδέσματα θα φροντίσουν και θα προσφέρουν οι χρυσοχέρες μαγείρισσες και μάγειροι του χωριού μας! Δείτε περισσότερα εδώ

Επιπλέον, ο Δήμος Μεγαλόπολης διοργανώνει και φέτος το «Καρναβάλι Μεγαλόπολης 2024». Μια σειρά αποκριάτικων εκδηλώσεων που αποτελούν θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα του. Δείτε περισσότερα εδώ:

Ακόμα, το Πολυλειτουργικό Αγροτουριστικό Κέντρο “Αρκαδιανή στο Ψάρι Τρικολώνων διοργανώνει ξεχωριστά Κούλουμα για όλη την οικογένεια. Για τα παιδιά, προετοιμάζονται διασκεδαστικά εργαστήρια χαρταετού, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν τους δικούς τους χαρταετούς,

Επίσης και σε πολλά άλλα χωριά της Γορτυνίας διοργανώνονται αποκριάτικες δράσεις με την πρωτοβουλία πολιτιστικών συλλόγων και άλλων φορέων.

*ανανεώνεται

Γορτυνίας, ένας προορισμός που συνδυάζει την παράδοση με την διασκέδαση, δημιουργώντας μια μαγική εμπειρία για όσους τη ζουν!