Οι Ηρωίδες μάνες της επαρχίας μας!

Κυριακή 10 Μαΐου, Γιορτή της μητέρας. Μια ημέρα που σίγουρα δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις Ηρωίδες μάνες της επαρχίας μας, είτε είναι σήμερα στη ζωή, είτε όχι. Πρόκειται για κάθε αγρότισσα μάνα, που δούλευε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αγόγγυστα όλο το 24ωρο. Επτά ημέρες την εβδομάδα, 12 μήνες το χρόνο, χωρίς άδειες ή ωράριο, με ελάχιστες ώρες ξεκούρασης.

Οι δουλειές της παντού: στο σπίτι, στον κήπο, στο χωράφι, στο όργωμα, στη σπορά, στο θέρο, στο λιομάζεμα, στον αργαλειό κ.α. Δούλευε όλη την ημέρα και πολλές φορές ακόμη και τη νύχτα, για να τα προλάβει όλα. Δεν άφηνε δε ανεκμετάλλευτο κανένα χρονικό διάστημα. Αυτή είναι που κουβάλαγε το νερό με τη βαρέλα στον ώμο από τη βρύση ή τα ξύλα ζαλιά στην πλάτη για το τζάκι του σπιτιού ή τα πουρνάρια για το φούρνο. Ακόμα και στην επιστροφή από τα χωράφι στο σπίτι πάνω στο άλογο ή το γαϊδούρι, έπλεκε νήμα με την ρόκα της για τον αργαλειό!

Μαζί της και ένα τσούρμο παιδιά, φροντίζοντάς τα σε όλα! Όταν ήταν μικρά τα έπαιρνε μαζί της και στα χωράφια, είτε στην αγκαλιά της, είτε στη νάκα. Παρά τις δυσκολίες και τις στερήσεις της, τους  έδινε ό,τι μπορούσε καλύτερο. Και πάνω από όλα τους μάθαινε την σκληραγωγία, την εργασία, την πειθαρχία, αλλά πρωτίστως τον σεβασμό και την αγάπη. Αν και συνήθως δεν ήξερε γραφή ή ανάγνωση, καμάρωνε να βλέπει τα παιδιά της να προκόβουν στο σχολείο, στις επιστήμες και μετέπειτα στη ζωή τους.

Σε όλες αυτές τις γυναίκες, μάνες ή υπερήλικες γιαγιάδες μας, είτε είναι σήμερα ανάμεσά μας, είτε όχι, τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ μαζί με την απέραντη ευγνωμοσύνη και το σεβασμό μας.

Στη φωτογραφία διακρίνεται η αείμνηστη Μελπομένη Π. Καλύβα να σκαλίζει στην Κοντοβάζαινα