60’ λεπτά στη Γορτυνία!

manesis2

με το Νίκο Μάνεση

manesis2H πυξίδα της εκπομπής «60’ Ελλάδα» στον Alhpa οδήγησε τον Νίκο Μάνεση στην ορεινή Αρκαδία και στα χωριά Αλωνίσταινα, Στεμνίτσα, Ελληνικό, Μαγούλιανα, Λάστα, Δημητσάνα, Βυτίνα, Καρύταινα, Λαγκάδια. Για 60’ λεπτά η μικρή οθόνη γέμισε από εικόνες και χρώματα Γορτυνίας. Ο χρόνος βέβαια αποδείχτηκα πολύ μικρός για να αναδείξει τις σπάνιες ομορφιές της περιοχής, αλλά και την πληθώρα των παραδοσιακών οικισμών της…

Ο γνωστός δημοσιογράφος επικεντρώθηκε πρωτίστως στο να προβάλλει νέους ανθρώπους που ενάντια στην κρίση, άφησαν τις μεγαλουπόλεις, επέστρεψαν στις ρίζες τους και αποφάσισαν να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Δεκάδες ιστορίες νέων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη Γορτυνία, όπως ο Άκης Σαρακινιώτης και η σύζυγός του, που άνοιξαν το παραδοσιακό καφενείο «Η Γερουσία» στη Στεμνίτσα, ο Χρ.Σιμόπουλος, που ασχολείται με τη ξυλογλυπτική, ο μηχανολόγος Βασ. Μπαρμπίνης που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, η Μαρία Βασιλοπούλου, που βρέθηκε από την Αμερική στη Δημητσάνα και άνοιξε την πιτσαρία «Με μεράκι», η Κυριακή

gortynia alpha Μανωλέα ιχθυέμπορος στη Δημητσάνα, η Λία Φρέτζου αργυροχρυσοχόος στη Δημητσάνα, η Δήμητρα Πετροπούλου Ιδιοκτήτρια Παντοπωλείου στη Δημητσάνα, ο Χαρ. Μπαξεβάνος ζαχαροπλάστης, η Ελένη Κουσκουρέλου Παιδαγωγός στην Καρύταινα, ο Κώστας Καρπούζος με Τσιπουράδικο στη Βυτίνα, οι επιχειρηματίας Παναγιωτης Παναγόπουλος και Σταύρος Παπαϊωάννου στη Βυτίνα η μορ. βιολόγος Φωτεινή Σπυρακοπούλου που είναι εκτροφέας ζώων σε φάρμα, η Φωτεινή και ο Μανώλης Αργυρόπουλος που δραστηριοποιούνται ξενοδοχειακά, αλλά και αυτοί που ασχολούνται με την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων, όπως η Γιούλη Κρατημένου στη Βυτίνα, η Κανέλα Μουρούτσου στα Λαγκάδια

Παράλληλα όμως επισημάνθηκαν τα βασικότερα προβλήματα της Γορτυνίας, όπως η μεγάλη έκταση του Δήμου και ο χαρακτηρισμός του σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» ως …πεδινός με συνέπεια τα περιορισμένα κονδύλια, οι ελλείψεις στους τομείς της υγείας και της παιδείας, το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών, τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από τα χιόνια, τα σκουπίδια και οι παράνομες χωματερές.

Μεταξύ άλλων μίλησαν ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιαν. Γιαννόπουλος, οι Πρόεδροι των Τ.Κ. Δημητσάνας Χρήστος Ραδαίος, Βυτίνας Θόδωρος Λιαρόπουλος, Στεμνίτσας Θωμάς Σαρακινιώτης, Μαγουλιάνων Κανελλόπουλος, πολλοί κάτοικοι των χωριών αλλά και καταστηματάρχες.

Στο οδοιπορικό επίσης προβλήθηκε:

• Ο Λούσιος ποταμός: Ο ποταμός είναι πόλος έλξης για τους λάτρεις της φύσης και του εναλλακτικού τουρισμού.

Ο «ερημίτη» ξυλογλύπτης: Ένας πρώην υπάλληλος λογιστικού γραφείου στην Αθήνα, με πτυχίο οικονομικών σπουδών, τα άφησε όλα πίσω του και μένει πλέον μόνιμα έξω από ένα μικρό χωριό, την Ελάτη. Κάθε μέρα, συλλέγει κλαδιά που φαίνονται άχρηστα με την πρώτη ματιά και τα μετατρέπει σε έργα τέχνης.

Το καφενείο χωρίς καφετζή στο χωριό Λάστα: Ένα κοινοτικό καφενείο που έχει ανοιχτές τις πόρτες του σε όλο τον κόσμο. Οι πελάτες του φτιάχνουν μόνοι τους τον καφέ τους και αφήνουν τον οβολό τους καθώς δεν υπάρχει κανένας για να τους εξυπηρετήσει.  Επίσης, στο χωριό Λάστα, μένουν δύο οικογένειες ηλικιωμένων χωρίς τηλέφωνο που τον χειμώνα αδυνατούν να επικοινωνήσουν ακόμη και μεταξύ τους. Μοναδικός τους σύνδεσμος ο κινητός φούρνος της Αγγελικής που τους τροφοδοτεί με ψωμί  μια φορά την εβδομάδα.

Το οινοπαντοπωλείο του Bob  Marley στο Ελληνικό και το καφέ «Αντίκα» της Δημητσάνας.

Η «γκρινιάρα» της Στεμνίτσας: Το σημείο που γυρίστηκε η σκηνή με τους καλόγερους στην ταινία του 1981 «Μάθε παιδί μου γράμματα» και τη δημόσια σχολή αργυροχρυσοχοΐας.    

Δείτε όλο το video της εκπομπής στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.alphatv.gr/shows/informative/60-ellada/webtv/60-ellada-arkadia